voorbereiden en investeren

Bluekens voorziet alle vestigingen van laadpunten voor elektrische voertuigen

Bluekens voorziet alle vestigingen van laadpunten voor elektrische voertuigen
Bluekens Truck en Bus Foto: Bluekens Truck en Bus

Een elektrisch voertuig opladen kan voortaan bij alle vestigingen van Bluekens Truck en Bus. Iedere vestiging is inmiddels voorzien van meerdere laadpalen voor elektrische personenauto’s, bedrijfswagens en trucks.

“Het aantal elektrische voertuigen neemt toe, ook voor het zwaartransport”, zegt Wilbert Karstanje, kwaliteits- en ICT-manager bij Bluekens Truck en Bus. “De komende jaren gaat elektrisch rijden een steeds belangrijkere rol spelen. Daar bereiden we ons op allerlei manieren op voor, onder meer door te investeren in de aanleg van laadinfra.”

Bij de vestigingen in Breda, Oosterhout, Roosendaal, Goes en Middelharnis zijn daarom laadpalen geplaatst voor personenwagens en lichte bedrijfswagens met een maximum van 22 kW. Ook zijn alle locaties voorzien van een 180 kW dc-lader. Deze hebben een dubbele aansluiting, zodat er twee trucks tegelijkertijd geladen kunnen worden.

Verzwaring infra

Het aantal laadpunten is in de afgelopen tijd stap voor stap uitgebreid. “Om hiervoor genoeg capaciteit beschikbaar te hebben, zijn bij al onze vestigingen de bestaande aansluitingen op het elektriciteitsnet verzwaard”, vervolgt Karstanje.

De installatie van de laadpalen volgt op investeringen die Bluekens Truck en Bus de afgelopen jaren al heeft gedaan om te verduurzamen. Zo liggen op de daken van de vestigingen in Breda, Roosendaal, Goes – en recentelijk Middelharnis – zonnepanelen. “Met de zonnepanelen kunnen we zo’n 80 procent van de energie die we verbruiken in onze werkplaatsen en kantoren duurzaam opwekken. De zonnepanelen leveren per vestiging zo’n 130.000 kWh per jaar op. Dat is net zoveel als het stroomverbruik van 52 huishoudens in een heel jaar.”

Warmtepomp

Daarnaast wordt er bij Bluekens ingezet op energiebesparing. De verlichting in alle werkplaatsen, magazijnen en kantoren zijn inmiddels vervangen door energiezuinige LED-verlichting. “Ook voor het verwarmen van onze panden kijken we naar duurzame alternatieven”, zegt de kwaliteits- en ICT-manager. “Bij de uitbreiding en vernieuwing van onze vestiging in Middelharnis hebben we gekozen voor een warmtepomp: een zuinig en duurzaam alternatief voor gasverwarming.”

Middelharnis is na Breda de tweede vestiging die is uitgerust met een warmtepomp. “De komende jaren zullen we daar verdere stappen in zetten. Het past in ons doel om zo snel mogelijk gasloos te zijn.”

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Routiers ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Bron: Transport & Logistiek