rechtszaak

Taakstraf voor beginnende vrachtwagenchauffeur die fietser aanreed

Taakstraf voor beginnende vrachtwagenchauffeur die fietser aanreed
De uitspraak werd gedaan in de Rechtbank Amsterdam. Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock

Voor het aanrijden van een fietser op een kruising moet een beginnende vrachtwagenchauffeur 57 uur taakstraf uitvoeren. Ontzegging van de rijbevoegdheid vindt de rechter niet nodig omdat de kans op herhaling nihil lijkt.

Ruim twee jaar geleden reed de man als beginnend bestuurder met zijn vrachtauto over een weg in Amstelveen. Parallel aan en met een groenstrook gescheiden van die weg ligt een fietspad. Bij een kruispunt reed de fietser met voorrang rechtdoor terwijl de vrachtwagen op hetzelfde moment rechtsaf sloeg. Bij de aanrijding die volgde, brak de fietser een enkel.

De tachograaf liet zien dat er normaal was gereden met de vrachtwagen. De chauffeur verklaarde verder dat hij de fietser bij het afslaan niet heeft gezien, terwijl hij wel meerdere keren heeft gekeken of er op het fietspad verkeersdeelnemers waren. Hij zegt in zijn spiegels en uit het raam te hebben gekeken en op enig moment voorzichtig te zijn gaan rijden. Die spiegels waren vooraf ingesteld om zowel de weg als een deel van de lading in de gaten te kunnen houden.

Stand spiegels

De rechtbank rekent het ontstaan van het ongeluk toe aan het rijgedrag van de beroepschauffeur. Tegelijk kan niet worden bewezen dat hij zijn rechter buitenspiegel en breedtespiegel niet goed had afgesteld. Het proces-verbaal meldde wel dat het zicht in deze spiegels onvoldoende was, maar de stand van de spiegels is niet gecontroleerd aan de hand van wettelijke eisen. En het valt voor de rechtbank ook niet vast te stellen of een andere afstelling van de spiegels ervoor had gezorgd dat de chauffeur de fietser wél had gezien.

De advocaat van de chauffeur noemde het politieonderzoek op punten onjuist en onvolledig en eiste vrijspraak. Omdat de rechtbank niets kan zeggen over de (juiste) stand van de spiegels, lijkt deze mee te gaan in de kritiek op het onderzoek. Dat geldt echter niet voor de eis vrijspraak. De rechter vindt namelijk wel dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ‘gevaarzettend rijgedrag’ door onvoldoende na te gaan of de kruising vrij was van kruisend verkeer, met de aanrijding van de fietser tot gevolg.

Nog voorzichtiger

De rechter constateert echter ook dat dit een zaak is met alleen maar verliezers. De chauffeur heeft contact gezocht met het slachtoffer maar die had daar geen behoefte aan. De impact van het gebeurde op de chauffeur is groot; hij heeft lang in onzekerheid gezeten over de uitkomst en is nog voorzichtiger gaan rijden. Tegelijk is hij wel in de fout gegaan en daarvoor vindt de rechtbank een taakstraf van 60 uur gepast.

Omdat de rechtbank ervan overtuigd is dat de man er alles aan zal doen om in de toekomst soortgelijke ongelukken te voorkomen, krijgt hij geen ontzegging van de rijbevoegdheid – ook niet voorwaardelijk. Wel gaat er iets van zijn straf af omdat de redelijke termijn voor afhandeling van de zaak licht is overschreden. De opgelegde taakstraf komt daarom uit op 57 uur.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam