vervolgopleiding

Leerlingen ontdekken transportwereld in ‘De logistieke straat’

Leerlingen ontdekken transportwereld in ‘De logistieke straat’
Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings (l) met leerling Noud Frensdorff. Foto: Ruud Jonkers

De komende twee weken ontdekken zo’n 600 leerlingen uit Bergen op Zoom en omgeving de wereld van transport en logistiek. Dat doen ze tijdens het evenement ‘De logistieke straat’. Het doel: samen de kansen pakken die de sector voor de regio biedt.

West-Brabant behoort al jaren tot de logistieke hotspots van Nederland. De variatie aan beroepen in de sector is groot, het aantal vacatures ook. Volop kansen dus voor jonge mensen. Vandaar dit initiatief van beroepsopleider Curio, H.Essers en Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Tijdens ‘De logistieke straat’ ontdekken de leerlingen via uitdagende spellen de veelzijdigheid van de sector. Daarnaast krijgen ze een kijkje achter de schermen bij H.Essers. Curio vertelt bovendien iets over de opleidingen transport en logistiek.

Magazijnbeheerder

“Rijden op een trucksimulator, routes plannen, met een virtual reality bril het logistieke proces doorlopen. Tijdens de logistieke straat kan het allemaal”, vertelt John van Akkeren van H.Essers. “Zo beleven leerlingen op een interactieve manier allerlei beroepen. Van warehousemanager tot chauffeur en van planner tot magazijnbeheerder. We laten alle carrièremogelijkheden zien. Goed voor de jongeren, voor werkgevers en voor de regio’’.

Bewuste keuze

De beroepsopleider organiseert de logistieke straat samen met H.Essers en STL. “We bundelen in dit
evenement voor de tweede keer onze krachten met Curio en H.Essers. We hebben daarin onze eigen
Load & Road Experience verweven. Deze 90 minuten durende interactieve sessie helpt leerlingen om
hun talenten en interesses te ontdekken. Zo kunnen ze een bewuste keuze maken voor een
vervolgopleiding”, zegt Irene Slats van STL.

In de praktijk

Mbo-onderwijs gebeurt tegenwoordig steeds minder op school en steeds meer bij de bedrijven zelf, een zogenoemde hybride leeromgeving (HLO). Een goede ontwikkeling als het aan bestuursvoorzitter Rob Neutelings van Curio ligt. ”Hybride onderwijs is drempelverlagend. Oudere doelgroepen die zich willen om- en bijscholen willen niet volledig de schoolbanken in. Dan is zo’n praktijklocatie een prachtige omgeving om te leren. Tussen de containers en de heftrucks in. In het hart van het distributiecentrum. Het maakt het voor onze studenten tastbaarder.”

Lees ook:

Auteur: Annelies van Stijn

Bron: Transport & Logistiek