'het ligt niet aan mij'

Transportondernemer Wim vraagt aandacht voor femicide met bedrukte vrachtwagen 

Chauffeur Wim vraagt aandacht voor femicide met vrachtwagenbios 
Wim wil door heel Europa rijden met zijn speciaal bedrukte vrachtwagen. Foto: Wim Hertgers

Nadat zijn dochter in oktober vorig jaar slachtoffer werd van femicide, besloot transportondernemer Wim Hertgers zich in te zetten om dit fenomeen te stoppen. Zijn speciaal hiervoor bedrukte vrachtwagen wordt woensdag om 16.00 uur in Den Haag onthuld door PvdA-politica Songül Mutluer. Op 23 en 24 september staat Wim op het Nederlands Film Festival in Utrecht. In de oplegger van zijn truck wordt dan de film ‘Het ligt aan mij’ afgespeeld.

Wim hoopt dat de korte film indruk maakt. “Wij hopen dat vrouwen in een gevaarlijke, giftige relatie zo beseffen dat zij niet alleen staan en dat ze hulp mogen vragen en aanvaarden”, schrijft hij op sociale media. “Het ligt niet aan jou. Jij hoeft je niet te schamen. Je bent niet alleen.”

Het idee voor de bedrukte vrachtwagen ontstond in samenwerking met stichting Open Mind, dat al een tentoonstelling over femicide heeft. Gemeente Den Haag besloot het idee vervolgens deels te sponsoren; de rest heeft Wim uit eigen zak betaald.

Europa

De vrachtwagen dient alleen als bioscoop tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Na 24 september rijdt Wim met normale lading door heel Europa met zijn speciaal bedrukte vrachtwagen. “Om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan femicide”, aldus Wim. Via een QR-code op de vrachtwagen kunnen mensen informatie over femicide verkrijgen.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel