mijn leven

Bianca Tüss: ‘Ik kan heerlijk de beroepstoerist uithangen’

Bianca Tüss: 'Ik kan heerlijk de beroepstoerist uithangen'
“Het belangrijkste dat het chauffeur zijn mij heeft gebracht, is mijn huidige vriend." Foto: Sanders|Fritom

Bianca Tüss (38) rijdt in een DAF CF en een city trailer tautliner voor het Brabantse transportbedrijf Sanders|Fritom, voor wie ze onder andere sanitair, speelgoed en zonnepanelen vervoert. Aan de hand van vier vragen geeft ze de lezer een kijkje in haar leven als vrachtwagenchauffeur. 

Waarom heb je voor het vak van chauffeur gekozen?

“Ergens zit het vrachtwagenchauffeur zijn in mijn bloed; mijn vader was namelijk ook chauffeur. Vroeger ging ik al vaak met hem mee. Uiteindelijk begon het ook bij mij te kriebelen en wilde ik hetzelfde kunnen en mogen doen. Daarnaast ben ik graag onderweg.”

Hoe ziet je dag of week eruit?

“Ik start mijn dag zoals ieder ander: opstaan, klaarmaken en binnen twintig minuten zit ik in de auto naar mijn werk. Rustig aan starten, sleutels pakken, papieren tekenen, checken of de lading klopt en of mijn elektrische pompwagen in de trailer staat. Als alles klopt, kan ik vertrekken.”

“Ik werk de ene week drie en de andere week vier dagen in verband met mijn twee kinderen, Mitch (11) en Sterre (7). Ik rij distributie en heb tussen de tien en twintig stops op een dag. Doosje hier, palletje daar. Ik kom bij grote en kleine bedrijven maar maak voornamelijk ritten naar België, want ik heb Nederland inmiddels wel gezien. Ik kom vooral bij particulieren, waardoor ik veel klantencontact heb wat mijn werk leuk en afwisselend maakt. Daardoor heb ik genoeg uitdaging, wat ik zeker nodig heb en die ik graag aanga.”

“Mijn dagen eindigen meestal tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Ik maak het liefst ook lange dagen, omdat ik natuurlijk niet fulltime werk. In mijn driedaagse werkweek maak ik tussen de 35 en 40 uur en in mijn vierdaagse werkweek tussen de 45 en 55 uur.”

Wat heeft het chauffeur zijn jou gebracht?

“Het belangrijkste dat het chauffeur zijn mij heeft gebracht, is mijn huidige vriend. We hebben elkaar namelijk onderweg ontmoet. Daarnaast kan ik door chauffeur te zijn heerlijk de beroepstoerist uithangen. Ik kom op heel veel mooie plekken. De vrijheid en het lekker op mezelf zijn, dat is waar ik echt van hou. Heerlijk je eigen muziek luisteren en meeblèren, niemand die er last van heeft. Als ik wil kletsen, bel ik mijn vriend of een collega wel.”

Heb je tips voor collega’s?

“Geniet van het rijden en blijf altijd kalm. Ik zeg altijd maar zo: kalmte kan je redden. Ga niet gestrest achter het stuur zitten, daar komen namelijk ongelukken of schades van. En in krappe situaties: neem de tijd en stap een keer extra uit om te kijken of het goed gaat. En als het te krap wordt qua tijd, denk dan “morgen weer een dag.” Ga niet rennen, haasten en vliegen voor een ander. Dat doen ze ook niet voor jou.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel