Mijn Truck

‘Stap voor stap helemaal naar mijn zin gemaakt’

'Stap voor stap helemaal naar mijn zin gemaakt'
De Scania R450 Next Gen van Chantal. Foto: Chantal Swenne

Chantal Swenne (38) is eigen rijder voor Chantal’s Transport & Logistiek. In haar zeer geliefde en volledig naar eigen smaak aangepaste Scania R450 Next Gen legt ze jaarlijks zo’n 125.000 kilometer af. “Relatief weinig”, vindt Chantal.

Waarom dit merk?

“Sinds ik drie jaar geleden als zelfstandig chauffeur ben begon, rijd ik Scania. Deze R450 heb ik de eerste jaren gehuurd. Ik wilde eerst zien of het leven als eigen rijder me goed zou bevallen. Toen dat zo bleek te zijn en deze wagen uit de verhuur zou gaan, heb ik hem gekocht.”

“Scania rijdt prettig en zit goed. Het is belangrijk om het stuur goed naar mijn lengte in te kunnen stellen, vooral omdat ik niet al te groot ben. En dat werkt perfect. Bovendien ben ik heel blij en tevreden met de service die mijn garage Scania Deventer biedt. Ze denken met je mee en zoeken oplossingen als je ze onderweg nodig hebt. Het contact is goed, laagdrempelig en familiair. Voor mij is dat belangrijk.”

Heb je de vrachtwagen zelf nog aangepast?

“Absoluut. In de drie jaar dat ik nu in deze wagen rijd, heb ik hem stap voor stap helemaal naar mijn zin laten aanpassen. Zo heb ik de onderlijn wit laten spuiten, zoals de rest van de cabine. Dat zwarte kunststof was niet mijn ding. Verder heb ik de zonneklep laten vervangen met vijf in plaats van twee lampen. Ook is de oorspronkelijk grijze grill wit gespoten met Fiat 500 roze-accenten. In die kleur roze zijn ook de letters van mijn naam aangebracht op de classic-gemonteerde lichtbak boven de voorruit. Verder heb ik onlangs nog twee luchthoorns laten installeren, een zwaailampenbalk, old school Michelinpoppen en verlichting in de grill. Tot slot heb ik mijn eigen designset ‘spatbord-stringetjes’ gemonteerd.”

“Ik heb ook de cabine van binnen laten bekleden. In juni wordt dat vanaf bedhoogte tot plafond verder bekleed en afgemaakt. Daarbij wordt dan ook meteen het bovenbed verwijderd. Daarvoor in de plaats komt er een kastenwand. Het is namelijk altijd rommelig en onoverzichtelijk als je je tas en spullen op het bovenbed gooit. Dat is vanaf volgende maand verleden tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto.

“Ik zou het liefst voor altijd een Scania rijden.”

Hoeveel kilometer rijd je per jaar met wat en waar naartoe?

“Jaarlijks leg ik nu zo’n 125.000 kilometer af. Dat is relatief weinig in vergelijking met de zeven jaar die ik hiervoor op Scandinavië reed. Maar ik wilde minder onregelmatige werktijden. Ik rijd nu als charter voor Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Ik haal voor hen dagelijks vooral groente en fruit, maar ook bloemen en planten op bij groothandels, kwekerijen en veilingen in Nederland, België en Duitsland. Iedere avond lever ik die dan af op de hoofdvestiging in Veenoord-Nieuw Amsterdam.”

“Overigens ben ik nooit alleen onderweg. Mijn drie hondjes gaan altijd gezellig met me mee. Eten doen we dan vaak aan het einde van de werkdag in de cabine. Voor mezelf neem ik van huis verse kant-en-klaar maaltijden mee van de slager. Even in de magnetron en je hebt gezond avondeten. Zeker belangrijk met dit zittende beroep.”

Op welke vrachtwagen zou je het liefst rijden?

“Scania natuurlijk. En dan zoals deze helemaal gemaakt en ingericht naar mijn eigen smaak. Geweldig.”

Lees ook:

Auteur: Annelies van Stijn