grootschalig onderzoek

Plan woningcorporatie om internationaal chauffeur uit huis te zetten: ’te weinig thuis’

Plan woningcorporatie om internationaal chauffeur uit huis te zetten: 'te weinig thuis'
Onder andere het stroom-, gas- en waterverbruik van de chauffeur werd opgevraagd. Foto: Shutterstock

Woningcorporatie Cazas wilde een 52-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Utrechtse Woerden uit zijn huis zetten na een melding van de buren dat hij te weinig thuis zou zijn. Zijn huis zou hij niet als hoofdverblijf gebruiken. Tijdens een zitting bij de Raad van State werd de chauffeur echter in het gelijk gesteld.

Dat meldt het AD. De 52-jarige internationaal vrachtwagenchauffeur woont al sinds 2016 in zijn sociale huurwoning in Woerden. Voor zijn werk rijdt hij regelmatig naar Zweden waardoor hij vaak de hele week van huis is. In zijn vrije tijd verblijft hij daarnaast regelmatig bij zijn vriendin in Bussum.

Grootschalig onderzoek

De buren maakten hier een melding van waarna Cazas een grootschalig onderzoek startte. Zo werd onder andere het stroom- en gasverbruik van de chauffeur opgevraagd, waaruit bleek dat een gemiddeld huishouden acht keer meer verbruikt dan hij. Ook zijn waterverbruik zou ver onder het gemiddelde liggen.

De woningcorporatie vroeg daarnaast om een overzicht van zijn opdrachten als chauffeur. “Daarna kwam het verzoek voor een overzicht van zijn bankafschriften, zodat bekend is waar hij pint”, schrijft het lokale dagblad. Al deze zaken zouden uit moeten wijzen of de chauffeur zijn woning wel of niet als hoofdverblijf gebruikt.

Woningtekort

Situaties zoals deze komen steeds vaker voor, zo blijkt verder uit berichtgeving van het AD. Volgens woningcorporaties heeft dat te maken met het grote woningtekort in Nederland en komen “weinig gebruikte huurhuizen steeds gevoeliger te liggen”.

De situatie mondde dan ook uit in een zitting bij de Raad van State. Hier werd bepaald dat de chauffeur in zijn woning mag blijven. “Echt bang dat ik mijn woning zou verliezen, was ik niet”, vertelt de chauffeur aan het dagblad. “Maar dat het nu klaar is, is wel een opluchting. Door al dat gedoe ga je niet bepaald lekkerder in je vel zitten.”

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Bron: AD