Code 95: ken jij je rechten en plichten?

Als vrachtwagenchauffeur heb je code 95 nodig. Sinds 2008 is er een Europees beleid dat zegt dat vrachtwagenchauffeurs moeten aantonen dat ze de juiste kennis hebben om vrachtwagenchauffeur te zijn. Dit klinkt heel simpel, toch is er veel onduidelijkheid. Wie betaalt bijvoorbeeld de benodigde nascholing, hoe lang is de code precies geldig en zijn er uitzonderingssituaties? In deze blog vertel IQ Select je jouw rechten en plichten rond deze code.

Code 95 komt voort uit Europese wetgeving. Het is dus in binnen Europa verplicht om als vrachtwagenchauffeur in bezit te zijn van deze code. Eerder waren hier uitzonderingen op. Zo hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 of voor 2008 al een C- of D-rijbewijs hadden gehaald, de code niet te hebben. Sinds 1 december 2020 is dit niet meer het geval. Nu moeten alle beroepschauffeurs in bezit zijn van deze aanduiding op het rijbewijs. Onafhankelijk hun ervaring of geboortejaar. De reden hiervoor is dat dan iedereen hetzelfde beleid volgt en er geen onduidelijkheden zijn.

Hoe kom je aan code 95?

Wil jij werken als vrachtwagenchauffeur? Dan heb je code 95 nodig! Deze behaal je via de basiskwalificatie. De basiskwalificatie bestaat uit twee theorie-examens en twee praktijkexamens. De theorie-examens doe je via het CBR, de praktijkexamens bij een (externe) opleider. Als je deze toetsen hebt gehaald ben je in bezit van code 95 en mag deze bijgeschreven worden op je rijbewijs.

Helaas is je code 95 niet de rest van je leven geldig. Na vijf jaar moet deze verlengd worden op je rijbewijs. Dit mag alleen als je 35 uur nascholing hebt gevolgd. Deze nascholing mag je gedurende de vijf jaar doen. Het hoeft niet in één keer. Wel moet hier één cursusdag tussen zitten.

Starten als beroepschauffeur

Om te starten als beroepschauffeur heb je een geldig rijbewijs en een basiskwalificatie voor code 95 nodig. In principe zijn de kosten en verplichtingen hiervan voor de werknemer. In sommige gevallen zijn er werkgevers of uitzendbureaus die met je mee willen denken over de kosten van de basiskwalificatie. Een bemiddelaar als IQ Select kan jou helpen met het vinden van een werkgever die daar bij past.

Zoek een werkgever die code 95 wél betaalt

Het behalen en behouden van code 95 kan flink in de papieren lopen. Zo kunnen de kosten van de nascholing al snel oplopen tot bijna € 1.000. Een bedrag dat je niet zomaar wil missen. Gelukkig hoeft dat ook niet altijd. Een werkgever is echter niet verplicht de opleidingen code 95 te vergoeden en kan hier zelfs een studiekostenregeling voor opstellen. In de CAO Beroepsgoederenvervoer staat precies beschreven welke studies een werkgever wél moet betalen.

Als werknemer bij een bedrijf kun je de kosten van de code namelijk verhalen op je werkgever. Volgens de CAO Beroepsgoederenvervoer is jouw werkgever verplicht om de kosten te vergoeden. Als je de nascholing op doordeweekse dagen volgt, krijg je zelfs de uren die je hierin steekt doorbetaald.

Doet jouw werkgever dat niet? Je kunt natuurlijk verhaal gaan halen en als het echt nodig is juridische stappen ondernemen. Toch is dit best ingrijpend en bovendien niet goed voor jullie band. In dat geval kun je overwegen om met je code 95 te gaan zoeken bij vacatures voor chauffeur C via IQ Select en zo een andere werkgever te vinden.

Code 95 in het kort

Iedere beroepschauffeur in Nederland moet in het bezit zijn van code 95. De basiskwalificatie wordt behaald door middel van theorie- en praktijkexamens. Na het behalen moet je binnen vijf jaar 35 uur nascholing volgen. Doe je dit niet, dan vervalt je code en mag je niet meer als beroepschauffeur aan de slag. De kosten voor de nascholing moeten door je werkgever worden betaald. Jij bent wel verplicht de nascholing te volgen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.