Meerijden met Nathaly Bol
De zelfverzekerde Nathaly Bol van Leo Bol Transport en Truckrestauratie lijkt niet erg onder de indruk van haar vierde plaats tijdens de wedstrijd Veiligste chauffeur van Nederland. Ze vraagt zich serieus af of de klanten van Bol wel op de hoogte zijn van haar nominatie. “Misschien raar, maar ik vond het die dag wel spannend om met een onbekende truck te rijden. Die ken ik niet door en door.”
De 26-jarige brunette werd in juni uitgeroepen tot een van de tien Veiligste chauffeurs van Nederland en eindigde in de zinderende finale in Helmond op de vierde positie. Ze moest die dag talrijke behendigheidsoefeningen doen, in een simulator en met vreemde combinaties. De jury kende haar een geweldig compliment toe, omdat ze een keer uitstapte om de situatie ter plekke in ogenschouw te nemen. “Door de wedstrijd ben ik me vooral bewust geworden van wat er allemaal kan gebeuren onderweg. Over zaken die mensen om je heen uithalen en die effect hebben op jou en je auto”, spreekt ze haar verbazing uit. Ze verwijst onder meer naar de spectaculaire opnames via een webcam, met heftige beelden van roekeloze weggebruikers. Ook grijpt ze terug naar het verhaal van de chauffeur die hallucinaties kreeg omdat hij te lang niets had gegeten. En wat te denken van de verzekeringsman die vertelde over weggebruikers die expres een ongeluk uitlokken.
Bijna nooit file
Nathaly houdt het allemaal in haar achterhoofd, maar blijft ook gewoon nuchter. “Ik rijd vaak in het noorden. Hier is bijna nooit file. Meestal rijd ik met staalconstructies voor de bouw”, vertelt ze. “Voor bedrijven uit de omgeving. Die bellen meestal een dag van tevoren op of ik ergens heen kan gaan.” Ze rijdt regelmatig naar ’s-Heerenberg, waar een poedercoater gevestigd is. “De constructie die ik daar gisteren heen heb gebracht, gaat later naar Miami in de VS.” Eerder vervoerde ze constructies voor de nieuwe dierentuin. Glunderend: “De dieren daar hebben nu een veel mooiere leefomgeving.” Een zogenoemde datasite in Middenmeer Noord-Holland waar Jalving een klus heeft gehad, staat voor vandaag op het programma; dat ligt een kleine 200 km verderop. Nathaly is in haar element. “Als ik een paar uur achter elkaar kan rijden, dan weet ik weer waarom ik voor dit beroep heb gekozen.” Al op jonge leeftijd vergezelde ze tijdens schoolvakanties haar vader in de cabine. “Toen dacht ik al bij mezelf: dat ga ik later ook doen”, proest Nathaly van achter het stuur. “Ik vond het fantastisch om met hem op pad te gaan.” Het beroep is haar dan ook met de paplepel ingegoten.
Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel Routiers 4 2018.