Volvo Trucks FL Electric, de eerste geheel elektrische truck

Met de FL Electric heeft Volvo, naar eigen zeggen, de eerste truck die volledig elektrisch is voor commercieel gebruik. Hij is onder andere bedoeld voor stedelijke distributie en afvalverzameling. Volvo speelt hiermee in op een groeiende vraag naar dit soort vrachtwagens.

De FL Electric is naast milieuvriendelijk ook nog eens erg stil, waardoor hij goed te gebruiken is om werk ’s nachts uit te voeren. Dit met het oog op het verminderen van de verkeersintensiteit in steden op piekuren. Daarnaast is hij, omdat hij geen uitstoot heeft, ideaal voor het gebruik in overdekte terminals en milieuzones. ’’Met dit model maken we het voor steden mogelijk om een duurzame transportoplossing te kiezen en te focussen op alle voordelen die elektrisch vervoer met zich meebrengt”, verklaart Claes Nilsson, President Volvo Trucks.

Actieradius van 300 kilometer

De Truck heeft een actieradius van 300 kilometer met als aandrijflijn een electromotor met 185 kW als maximaal vermogen en 130 kW als continu vermogen. Daarnaast heeft de truck een versnellingsbak met twee versnellingen en de maximale koppel van de elektromotor is 425 Nm. AC-opladen kan via het lichtnet (22 kW) en DC-snelladen via CCS/Combo2, tot maximaal 150 kW. Een lege accu is met snelladen binnen 1 tot 2 uur weer helemaal vol. Met normaal (AC)-laden duurt dit tot 10 uur.

“Om de overgang naar elektrisch vervoer veilig en soepel te laten verlopen, bieden we totaaloplossingen op basis van de afzonderlijke behoeften van elke klant voor wat betreft rijcycli, laadvermogen, bedrijfstijd, actieradius en andere parameters. Zo’n oplossing kan van alles omvatten, van routeanalyse en accuoptimalisatie tot onderhoud en financiering. Volvo Trucks werkt nauw samen met verschillende leveranciers van oplaadapparatuur. Het doel is altijd om klanten een hoge mate van bedrijfstijd en productiviteit te bieden”, zegt Jonas Odermalm, hoofd productstrategie voor Volvo FL en Volvo FE bij Volvo Trucks.

FL Electric in 2019 te koop

De eerste trucks in de reeks Volvo FL Electric worden nu in bedrijf genomen door klanten in Göteborg, de thuisbasis van Volvo Trucks. De verkoop en de serieproductie van het nieuwe model gaan volgend jaar in de rest van Europa van start.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.