corona

CBR neemt maatregelen voor medische keuringen

CBR neemt maatregelen voor medische keuringen
Het CBR in Rijswijk. Foto: Else van Andel/ProMedia

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn er momenteel minder artsen en medisch specialisten die rijbewijskeuringen verrichten. Dat is heel begrijpelijk, maar vervelend voor mensen die een keuring nodig hebben voor het rijbewijs, zoals beroepschauffeurs, aldus het CBR.

Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de problemen komen, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten dat er een tijdelijke oplossing komt: alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020.

De minister geeft in de Kamerbrief aan dat een verdere verlenging van de geldigheid na 1 juni 2020 aan de orde kan zijn, mocht dat nodig blijken. Daarover neemt ze een besluit als er binnenkort meer bekend is over de duur en gevolgen van de toekomstige Covid-19-maatregelen.

Niet geldig

De regeling geldt uiteraard niet voor bestuurders die via de politie bij het CBR zijn gemeld en waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig is verklaard. De regeling geldt ook niet wanneer het CBR een bestuurder een maatregel heeft opgelegd, zoals een cursus of onderzoek. Bestuurders met een rijbewijs met korte geldigheidsduur (1 of 3 jaar) vallen ook buiten de regeling. De politie kan direct in het register van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleren of iemand mag rijden met een verlopen rijbewijs.

Bestuurders met een verlopen rijbewijs kunnen het huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Er gelden wel extra regels. Zo is het rijbewijs alleen geldig in Nederland. Bestuurders mogen dus niet in het buitenland rijden. Daarnaast is het verlopen rijbewijs niet geldig als legitimatiebewijs.

Op afstand

Het CBR heeft bij bepaalde aandoeningen, zoals oogaandoeningen en Parkinson, bij een groot rijbewijs informatie van een arts nodig om te kunnen oordelen of iemand veilig aan het verkeer kan deelnemen. Het CBR vraagt keurend artsen en medisch specialisten om de mogelijkheid te overwegen de rijbewijskeuring of het onderzoek op afstand te doen. In sommige situaties zou videobellen mogelijk zijn, of is er een behandelkamer waar een doorzichtig scherm is geplaatst. Het is uiteraard aan de arts of medisch specialist, om te bepalen of de medische beoordeling of keuring zo goed uitvoerbaar is, ook gelet op het ziektebeeld.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.