column

Oud-chauffeur Jimmie Gilissen: de kracht van slapen

Als oud-chauffeur weet Jimmie Gilissen, eigenaar van JIM|trainingen, als geen ander hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. In zijn columns voor Routiers ondersteunt hij chauffeurs met tips en adviezen.

We zijn alweer in de tijd aangekomen waarin het lekker lang licht is. Heerlijke avondjes samen met vrienden, familie of collega’s. En misschien zelfs onder het genot van wat lekkers. Deze column is alweer nummer vijf in de reeks, waarin we onszelf al veel nieuwe en gezonde gewoontes hebben aangeleerd en ik hoop dat je de voordelen al begint te merken.

Deze keer gaan we het hebben over slaap. Een essentieel, maar vaak verwaarloosd aspect van onze gezondheid. Als chauffeurs werken we vaak met onregelmatige schema’s en lange uren, waardoor een goede nachtrust een uitdaging kan zijn. Toch is slaap cruciaal voor onze algehele gezondheid, ons welzijn en onze prestaties op de weg.

Waarom is slaap dan zo belangrijk?

  1. Herstel van het lichaam: Tijdens de slaap herstelt en repareert ons lichaam zich. Dit is essentieel voor spierherstel, het immuunsysteem en het algehele fysieke welzijn.
  2. Geestelijke helderheid: Een goede nachtrust verbetert de cognitieve functies zoals concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen.
  3. Emotionele balans: Slaap speelt een belangrijke rol in het reguleren van emoties en stress. Zonder voldoende slaap kunnen we prikkelbaar en emotioneel uit balans raken.

De aanbevolen slaapduur varieert per persoon, maar gemiddeld hebben volwassenen tussen de zeven en negen uur slaap nodig per nacht. Interessant genoeg hebben vrouwen vaak iets meer slaap nodig dan mannen.

Hoe pak je een goede nachtrust aan?

  1. Buikademhaling voor het slapen gaan: Buikademhaling helpt het lichaam te ontspannen en bereid je voor op een diepe slaap. Leg een hand op je buik en een hand op je borst, adem diep in door je neus en voel je buik omhoogkomen. Adem langzaam uit door je mond en voel je buik zakken. Je hand op je borst blijft volledig stilliggen en komt niet omhoog. Herhaal dit gedurende 5-10 minuten voor het slapengaan.
  2. Geen telefoon of TV: Het blauwe licht van schermen onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat je helpt in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voor het slapen gaan geen schermen meer te gebruiken. Lees liever een boek of doe een ontspannende activiteit.
  3. Niet eten in de avond: Eten vlak voor het slapengaan kan je slaap verstoren, omdat je lichaam nog bezig is met de spijsvertering. Probeer de laatste maaltijd minstens twee tot drie uur voor bedtijd te nuttigen. Zo kan je lichaam zich concentreren op het herstel en rust.

Slaappatroon

Voor degenen onder ons die nachtdiensten draaien, kan het nog moeilijker zijn om een gezond slaappatroon te behouden. Probeer een donkere, stille slaapomgeving te creëren en houd een consistent slaapschema aan, zelfs op vrije dagen. Gebruik oordopjes en verduisteringsgordijnen om een optimale slaapomgeving te creëren.

Zo hebben we in één keer drie nieuwe gezonde gewoontes die we de komende tijd gaan toepassen. Als ze niet alle drie lukken, geen probleem. Ze zijn allemaal heel belangrijk, maar liever dat het met eentje lukt, dan met geen enkele.

Welterusten alvast en rijd veilig!

Jimmie Gilissen
JIM|trainingen

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Routiers ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Annelies van Stijn