Nationaal Chauffeursonderzoek

Vlak voor een truck uitvoegen grootste verkeersergernis onder truckers

Het vlak voor een truck uitvoegen op de snelweg is de grootste verkeersergernis onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Uit onderzoek blijkt dat 93 procent van de Nederlandse truckers wel eens een onverwachte noodstop heeft moeten maken door toedoen van een andere weggebruiker. Voor 42 procent van de chauffeurs leidde een noodstop tot schade aan het voertuig of de lading.

Dit blijkt uit het Nationaal Chauffeursonderzoek, dat voor de vierde keer werd uitgevoerd op initiatief van Logistic Force, HR-dienstverlener in de Transport & Logistiek sector. Aan het onderzoek werkten 1.399 Nederlandse beroepschauffeurs mee.

Onwetendheid automobilisten

“Ik denk dat automobilisten geen flauw benul hebben wat voor impact dit snelle uitvoegen kan hebben,” aldus chauffeuse Esmeralda Tol, bekend van het TV-programma Meiden die Rijden. “Als ik volledig beladen ben, rijd ik met zeventig ton over de weg. Materiële schade is vervelend, maar dit is ook gewoon levensgevaarlijk!”

64% van de Nederlandse beroepschauffeurs beschouwt moderne rijhulpsystemen als Adaptieve cruisecontrol en Lane Assist als een verrijking van hun beroep. Het snel en onverwacht uitvoegen vlak voor een moderne truck kan niet alleen zorgen voor een schrikreactie bij de chauffeur. Het kan er ook voor zorgen dat deze rijhulpsystemen automatisch ingrijpen en de truck vol in de ankers gaat met mogelijk grote gevolgen.

Impact noodstop

Om aandacht te vragen voor de gevolgen hiervan nam tv-bekendheid Rob Geus de proef op de som op een afgesloten circuit. Met een geprepareerde truck met in de trailer een opgebouwde restaurantsetting werd een noodstop gemaakt met aanzienlijke schade als gevolg. “Wat een klap,” aldus Rob. “Moet je je voorstellen dat dit een volledige lading was.” Zijn belangrijkste tip aan automobilisten: “Let bij het uitvoegen op of er zo’n grote jongen in de buurt is en geef elkaar de ruimte. Dan komt het helemaal goed!”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Routiers ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Annelies van Stijn