toekomstplan

Column Joke Kruijf: ‘Plan je pensioen’

Column Joke Kruijf: 'Plan je pensioen'
"Het pensioen is een mooi moment om jezelf opnieuw te ontwikkelen." Foto: Routiers

Veel vrachtwagenchauffeurs kijken uit naar het pensioen. Het lijkt een mijlpaal, maar het is toch ook niet altijd makkelijk. Met gemengde gevoelens kijken ze naar deze nieuwe fase in hun leven. Het maken van een eigen toekomstplan is de beste manier om positief naar het pensioen te werken, vindt Joke Kruijf van trainingscentrum Klantklik.

In zo’n plan staan bijvoorbeeld de volgende vragen centraal. Welke heb ik al? Wat zou ik nog meer kunnen oppakken? Wil ik iets anders gaan leren? Wil ik echt stoppen of ga ik nog een paar dagen per maand iets doen? Zou ik vrijwilligerswerk willen doen en zo ja, wat? Door vooraf over je toekomstvisie na te denken en er mee aan de slag te gaan, ben je beter voorbereid.

Positieve instelling

Door een goede voorbereiding krijg je meer overzicht en dat zorgt voor een positieve mindset. Chauffeurs die tegen het pensioen op zien, worden positief door het maken van plannen. Ook voor chauffeurs die hun maanden, weken en dagen aan het aftellen zijn, werkt het positief. Door het hebben van een visie of doel na je pensioen krijg je meer grip op de tijd die je nog aan het werk bent. Hierdoor blijf je positiever, ook in de laatste periode naar je pensioen.

Nieuwe generatie

Sommige chauffeurs vragen zich af wie het werk gaat doen, wanneer zij met pensioen gaan. Ze merken ook dat de nieuwe generatie chauffeurs anders zijn dan zijzelf. Ze leven en denken anders, eisen een papa-dag of willen ‘maar’ vier dagen werken. Helaas ontstaat er weleens een kloof tussen de nieuwe en huidige generatie. Dat is jammer, want het kan juist heel mooi zijn. In de praktijk zie je dat de laatste jaren voor het pensioen leuker en afwisselender zijn wanneer generaties onderling contact hebben en er wat moois van maken.

Beide generaties hebben er namelijk profijt van wanneer er goed contact is tussen hen. De nieuwe generatie kan veel leren van de kennis en ervaring van de chauffeurs die bijna met pensioen gaan. Aan de andere kant kunnen de oudere chauffeurs wat leren van de jongere chauffeurs. Deze zijn vaak handiger in de nieuwe ontwikkelingen en het zorgen voor meer vrije tijd.

Blijven ontwikkelen

Je kan uitkijken naar het pensioen of er juist tegenop zien. Door een plan te maken krijg je een meer positieve instelling. Door deze positieve instelling haal je meer uit de nieuwe fase van je leven. Of het nu gaat over nieuwe hobby’s, kiezen voor werk in deeltijd, vrijwilligerswerk of het overdragen van je kennis en ervaring aan jongere collega’s: het pensioen is een mooi moment om jezelf opnieuw te ontwikkelen.

Joke Kruijf
Klantklik

Lees ook:

Auteur: Redactie