'De zaak X'

Podcast: vrachtwagenchauffeur verdiende 21.000 euro met mensensmokkel naar Engeland

Podcast: vrachtwagenchauffeur verdiende 21.000 euro met het smokkelen van 36 mensen
Chauffeur Hans moest de personen naar de haven van Hoek van Holland brengen, om daar de oversteek naar Engeland te maken. Foto: ANP

Zelfstandig vrachtwagenchauffeur Hans verdiende met twee ritten 21.000 euro door het smokkelen van in totaal 36 vreemdelingen. Als hem wordt gevraagd nog een transport te doen, gaat het mis. Dat is te horen in de nieuwste aflevering van de AD-podcast ‘De zaak X’, waarin spraakmakende rechtszaken worden behandeld.

De vrachtwagenchauffeur wordt in Engeland benaderd door een onbekende man met de vraag een aantal vreemdelingen mee te nemen in zijn truck. Na de twee ritten geeft hij aan te willen stoppen, waarover was gezegd dat dat “altijd mogelijk was”. Maar dat bleek anders; Hans wordt bedreigd en gedwongen nog een transport te doen.

“Daarbij zaten 47 mensen in zijn trailer, onder wie kleine kinderen, die hij naar de haven van Hoek van Holland moet brengen om de oversteek naar Engeland te maken”, vertelt podcast-presentator Emma Thies. “Het plan mislukt: speurhonden van de marechaussee ruiken de verstekelingen, en chauffeur Hans wordt gearresteerd”, vult verslaggever AD Rotterdams Dagblad Daan de Hulster aan.

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank gaat mee in de strafeis. Inmiddels zit de vrachtwagenchauffeur al een half jaar vast.

De hele podcast is op het AD te beluisteren.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Bron: AD