cassatie

Vrachtwagenchauffeur die agent doodreed legt zich niet neer bij uitspraak hoger beroep

Vrachtwagenchauffeur die agent doodreed, legt zich niet neer bij uitspraak hoger beroep
De vrachtwagenchauffeur veroorzaakte in 2015 tevens een aanrijding, waarbij een andere motoragent een arm verloor. Foto: ANP

Edwin M., de vrachtwagenchauffeur die in juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam, legt zich niet neer bij de uitspraak van het hoger beroep. Daarin werd hij veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. M. gaat nu in cassatie bij de Hoge Raad.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde M. eerder tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat was gelijk aan de eis waaraan het Openbaar Ministerie in hoger beroep vasthield. De advocaat van M. vroeg destijds om een verlaging van de straf tot vijf jaar cel en behandeling zonder opname in een tbs-kliniek, omdat er geen sprake zou zijn geweest van opzet. Het hof ging daar niet in mee en kwam met de uiteindelijke straf van negen jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Cassatie

Nu gaat M. in cassatie, waar niet meer wordt gekeken naar bewijs, maar het onder meer zal gaan over de straf en of de rechters alles juist hebben gedaan wat betreft het toepassen van het recht, schrijft het AD over deze zaak.

“De advocaat van M. vindt dat M. een lichtere vorm van tbs zou moeten krijgen, waarbij iemand wel een behandeling krijgt, maar niet naar een tbs-kliniek gaat”, aldus het dagblad. Verder zou M. het volgens het AD ook niet eens zijn met de veroordeling voor doodstraf. Er zou geen opzet in het spel zijn geweest. M. zegt het eerste volgteken van de agent niet te hebben gezien en geprobeerd te hebben op tijd te remmen en uit te wijken. Het gerechtshof vond dit echter niet aannemelijk.

Juli 2021

Edwin M. reed motoragent Arno de Korte op 7 juli 2021 van achteren aan bij een rood stoplicht op de Waalhavenweg, nadat de agent hem een volgteken had gegeven. De 47-jarige politieman werd honderden meters meegesleurd en overleed ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur reed door na de aanrijding. Hij loste zijn lading bij de containerterminal in de haven en reed naar huis, waar hij werd gearresteerd.

PTSS

De vrachtwagenchauffeur veroorzaakte in 2015 tevens een aanrijding, waarbij een andere motoragent een arm verloor. Ook raakte hij in 2020 betrokken bij een ongeval, waar hij buiten zijn schuld een 79-jarige fietser doodreed. Gedragskundigen verklaarden tijdens de hoger beroep-zaak dat M. een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft overgehouden aan deze gebeurtenissen.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Routiers ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Bron: ANP/AD