rechtszaak

Trucker krijgt voorwaardelijke taakstraf voor dodelijk ongeval

Trucker krijgt voorwaardelijke taakstraf voor dodelijk ongeval
Volgens de rechtbank is de man niet aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend geweest. Foto: Shutterstock

Voor zijn aandeel in een verkeersongeval waarbij een fietser om het leven kwam is een vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot 60 uur voorwaardelijke taakstraf. Hij was volgens de rechter niet onvoorzichtig of onoplettend, maar hij zorgde met zijn rijgedrag wel voor een gevaarlijke verkeerssituatie.

De man reed in januari 2023 in Raalte met de linker voorkant van zijn truck met oplegger een fietser aan die hij voorrang had moeten verlenen. Deze persoon viel daardoor en werd vervolgens overreden door de vrachtwagen, waarna hij ter plaatse overleed aan zijn verwondingen.

De trucker verklaarde dat hij bij het oprijden van de weg vanaf een parkeerterrein van een supermarkt goed kennis had genomen van het verkeer en de situatie om zich heen. Hij was op die locatie bekend, had geen haast en reed naar eigen zeggen ontspannen. Hij zag wel dat een tegemoetkomende vrachtwagen naar hem seinde maar van de aanrijding heeft hij niets gemerkt. Er zijn uit onderzoek verder geen bijzondere omstandigheden naar voren gekomen. Er is niet te hard gereden, de betrokken voertuigen hadden geen gebreken en de trucker had niets gebruikt dat zijn rijvaardigheid kon beïnvloeden. Uit onderzoek van de politie bleek dat de trucker de fietser had kunnen zien.

Geen misdrijf

Volgens de rechtbank is de man niet aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend geweest. Hij heeft de fietser die hij voorrang had moeten verlenen niet gezien. De rechter ziet dat als “een enkel gebrek in de waarneming gedurende een kort moment” en dat is niet genoeg om hem schuldig te bevinden aan het veroorzaken van het verkeersongeval. Wel heeft hij door zijn rijgedrag een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaakt. Daarmee is er sprake van een overtreding en niet van een misdrijf.

Daardoor valt de straf ook fors lager uit dan de 240 uur taakstraf (voor de helft voorwaardelijk) die de officier van justitie in combinatie met een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid had geëist. Hij krijgt voor zijn fout een geheel voorwaardelijke taakstraf van 60 uur en zijn rijbevoegdheid mag hij behouden. Aan die straf is een proeftijd van twee jaar verbonden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam