TLN en VVN

Verkeersveiligheid kinderen staat centraal op ‘Blijf Uit De Dode Hoek Dag’

Verkeersveiligheid kinderen staat centraal op ‘Blijf Uit De Dode Hoek Dag’
TLN en VVN wijzen erop dat het belangrijk is dat er ook op alle andere dagen van het jaar aandacht is voor de dode hoek van grote voertuigen. Foto: Shutterstock

“De dode hoek, waar ligt die dan?” Die vraag stelde vloggende gymmeester Daan donderdag aan leerlingen van basisschool De Wingerd in Nieuwerkerk aan den IJssel. De meeste van hen bleken geen idee te hebben. Precies daarom is de nationale Blijf Uit De Dode Hoek Dag in het leven geroepen.

De dag is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) om kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoek. Niet alleen bij vrachtwagens, maar ook bij andere grote voertuigen, zoals bussen en tractoren.

“Het liefst wil ik dat alle kinderen op de fiets naar school gaan”, zegt Daan. “Maar dan wel veilig. Ze moeten leren hoe groot de dode hoek van een vrachtauto is, zodat ze altijd op veilige afstand rijden. Dat ga ik de kinderen op een leuke manier uitleggen, zodat ze het nooit meer vergeten.”

Tekst gaat verder onder de video.

365 dagen veilig

TLN en VVN wijzen erop dat het belangrijk is dat er ook op alle andere dagen van het jaar aandacht is voor de dode hoek van vrachtauto’s en andere grote voertuigen. Sinds jaar en dag bieden TLN en VVN daarom ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek’-verkeerslessen aan kinderen van groep 7 en 8.

Daarvoor komt er een vrachtauto op school en krijgen kinderen les van een echte vrachtautochauffeur over de gevaren van de dode hoek. Ze mogen ook even in de cabine van de truck zitten om zelf te ervaren wat je als chauffeur ziet. Tijdens deze les leren de kinderen de twee vuistregels: blijf rechts en ruim achter een groot voertuig en houd minimaal drie meter afstand rondom een groot voertuig.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel