Truckerscafé-restaurant Bij Marjan: wat de pot schaft

Hoe toevallig kan het zijn: de voorloper van café-restaurant Bij Marjan stond te koop in het havengebied van Amsterdam. Erwin Prop en Marjan de Boer die er regelmatig een hapje kwamen eten, kregen er lucht van. Zij hadden juist hun ontslag gehad en al jaren beschikten ze over horecapapieren. De beslissing was snel genomen.

Vooral chauffeurs zetten in de Amsterdamse zaak hun voeten over de drempel. Niet dat de entree makkelijk te vinden is: die ligt verscholen achter een heggetje dat tegelijkertijd het terras afschermt. Maar eerst hebben de gasten hun vrachtwagen achter de zaak gezet. Daar passen dertig trucks op als chauffeurs netjes parkeren. Is het vol, dan kunnen ze de vrachtwagen verderop kwijt in de doodlopende straat. De chauffeurs die binnenkomen, mogen gratis overnachten. Ze kunnen ook gebruikmaken van de douche. Prominent in het midden van de zaak staat de stamtafel, met zes stoelen eromheen. Die tafel zit vrijwel iedere avond meteen vol. “De meesten vinden het gezellig om met anderen te praten”, constateert Marjan. “Het is hier een huiskamersfeer.”

Wat de pot schaft

Circa 80 procent tekent ‘s avonds in voor ‘Wat de pot schaft’. “Dat is ons dagmenu”, zegt Marjan. “Dat wisselt iedere dag. Steeds schotelen we de gasten iets anders voor, vrijwel altijd met verse groenten en gekookte aardappelen erbij.” Tot 16.30 uur kunnen liefhebbers ook andere zaken bestellen. Bordjes patat met kroket, hamburgers of allerlei belegde broodjes. “Maar om 16.30 uur stoppen we daarmee”, legt Erwin uit. “We hebben er geen behoefte aan om snackbar te worden.”

Lees het volledige artikel in Routiers. Nog geen abonnee? Klik HIER.
Lees HIER meer Mijn Routiers-samenvattingen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.